Lounas- ja illallisravintola Porvoossa − tutustu historiaamme!

Varaa pöytä

Ravintola Saltin tilat kertovat menneiden aikojen Porvoosta. Varhaisimmat tiedot tontista rakennuksineen ulottuvat 1600-luvulle. Tarjoamme kattavat lounas- ja illallisravintolan palvelut historiallisessa miljöössä.

Ensimmäiset merkinnät vuodelta 1657

Varhaisin tonttiin ja rakennuksiin liittyvä tieto ajoittuu vuoteen 1657, jolloin porvari Erich Kårtson sai tontin haltuunsa kaupan kautta. Porvoon kirkon ympärillä on ollut asutusta jo kuitenkin useita vuosisatoja aikaisemmin. Vuoden 1696 tonttikirjaan omistajiksi on merkitty Mattz Bonde ja hänen lankonsa Mattz Bijstock sekä Jören Lambertzs.

 

Nälkävuosien 1696−1697, Porvoon hävityksen 1708 sekä Ison Vihan 1713−1721 ajoista, jolloin kaupunki oli useita vuosia autiona, ei ole paljon tietoa. Luettelo porvariston tonteista vuodelta 1726 kertoo tontin omistuksen siirtyneen sorvari Jonas Saxbergille ja kappalainen Paul Krogiukselle. Saxbergin osalle tonttia oli pystytetty tupa vuonna 1711 sekä vanha aitta ja kamari sodan päätyttyä. Krogiuksen tontille, joka oli autio vuoteen1724, oli pystytetty yksi rakennus, jossa oli kaksi kamaria, keittiö, aitta, navetta ja talli.

 

Ravintolan rakennukset saavat alkunsa

Porvoon palossa 1760 tuhoutunut tontti päätyi Orraeus-suvun haltuun. Vasta vuonna 1780 pormestari ja laamanni Anders Orraeus rakennutti päärakennuksen tontille, kirkkotorin varteen. Tässä rakennuksessa kokoontui talonpoikaissääty Porvoon valtiopäivillä vuonna 1809. Samoihin aikoihin rakennettiin talli, tunkiosuoja ja navetta päärakennuksen jatkeeksi. Näissä tiloissa, jotka on korjattu ajanmukaisiksi ravintolan aputiloiksi, sijaitsevat nykyään ravintolan keittiö ja sosiaalitilat. Vuonna 1790 rakennettiin Wuorikadun varteen aitta- ja asuinrakennus, josta löytyvät tänä päivänä ravintolan asiakaspaikat.

 

1800-luvun alkupuolella, kun laamanni Orraeus siirtyi Turkuun, joutui tontti kiinteistöineen Peronin haltuun. 1840-luvulla tontin omisti kelloseppä Wikman ja viime vuosisadan alussa kauppias F. W. Forsman. Vuodesta 1908 lähtien tontin ja kiinteistön on omistanut Berglöf-Hornamon suku, nyt jo kolmannessa polvessa. Vuoteen 1972 saakka tontilla toimi Berglöfien kivenhakkaamo.

Ravintolatoiminta alkaa

Kiinteistö korjattiin vuosina 1977−1978 ja Ritva ja Pekka Hornamo perustivat tiloihin ravintolan. Vuosina 2003−2012 ravintolaa pitivät Matti Jussila ja Kari Jalava, ja vuoden 2012 lokakuussa ravintolatoiminta siirtyi nykyiselle omistajalle Laamanaama Oy:lle. Ravintoloitsijoina toimivat Teemu Lehtonen sekä Fryysarinrannan Teemu Laakko ja Henri Janson.

 

Ravintola Salt sai nimensä vuonna 2019. Samalla uusittiin sisätilojen sisustus nykyiseen muotoonsa ja Saltin konsepti pääsi loistoonsa. Sisätilat jakautuvat kahteen kerrokseen, ja molempien kerrosten salien tunnelman kruunaa kaunis takka. 80-paikkaiselta terassilta on huikaisevan kauniit näkymät Porvoon kattojen yli.